onsdag 19. desember 2012

Guillou Jan "Dandy"




Bok nr 2 i serien om brødrene Lauritzen.
Den første er Brobyggerne som handlet mest om to av brødrene. Denne boka er ganske så anderledes både i miljø og tematikk. I  denne boka handler det mest om hvordan det gikk med Sverre som sviktet sin bror i 1901 og dro til England med sin elskede Albert. Det viser seg at han er Jarl i 13 ledd, Av Manningham og meget rik. Her skildres et liv som like gjerne kunne vært slik som i TV serien Downton Abby.  Men ikke helt, det er ikke Guillou sin stil.

Sverre er en svært kreativ ung man og har et sterkt kunstnerisk talent som maler viser det seg. Sverre er utdannet diplomingeniør i brobygging mens Albert er diplomingeniør i maskin. De eksprementerer mye og finner ut av ting som moderniserer landbruket osv. Disse to mennene er homoseksuelle og det er ikke lov, så de lever et skult liv for omverdenen på godset. 

Det som virkelig er morsom er når de drar til London og lever blandt kunstnere og bohemer i den frigjorte kretsen som kaller seg Bloomsbery. Der man skal tale fritt, si rett ut hva man mener og leve det seksuelle livet man selv ønsker å leve, med hvem man vill. Vi hører mye om Oskar Wild, Ibsen, Edgar Alan Poe og mange andre forfattere.

Maleren Sverre og Albert handler inn i Paris og lager utstillinger med bilder av Postmodernister som Monet, Manet, Cesanne, Van Gohg osv, dette er en reise i kunsthistorien som er utrolig morsom og alt er knyttet opp til kjente personer og hendelser som jeg regner med stemmer.

1907 reiser Sverre og Albert en tur til Norge, der treffer de Sverres mor. Sverre er livredde for å treffe Lautitz som han har sveket, og stikker før han kommer. Tidsbildet og hva de gjorde og opplevde i hovedstaden og Bergen er ren fornøyelse og høre om.

Det er naturligvis en bok proppa full av historiske og kulturhistoriske fakta, slik vi kjenner forfatteren. Det skjer mye med 1.ste verdenskrig og reise til Afrika osv.

Denne boka slutter som første bok i Berlin i 1919, så nå venter jeg spent på fortsettelsen!
Jeg har skikkelig storkost meg med disse to lydbøkene og kan absolutt anbefales.
Imponert over hvor dyktig denne svensken er i norsk kunst, litteratur og historie.


Spilletid 12timer og 15 min opplest av Christoffer Staib. i 2012
Det er noen veldig lange tause kutt i innlesningen, litt spesielt.  


.

3 kommentarer:

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!