torsdag 22. januar 2015

Nilsen Tove "Konge i snø"


Lengselen etter å bli sett eller elsket gir seg ikke

Faren på 91år og hennes to døtre skal feire jul sammen, da kommer alle minnene, om kjærestene, mor og far.
Mor er død og hun minnes en oppvekst som er ganske så sær, med en merkelig mor som er hjemmeværende husmor. Hun får penger fra faren til innkjøp, men serverer han ikke middagsmat, det må han ordne selv. Dette bunner i at hun skal straffe han siden han har vært utro med en annen kvinne. Likevel forsetter familielivet.

Hun så aldri den mannen moren så, som barn så hun bare den pappaen som lekte, tulllet og var glad i henne, mens moren ser mannen som har bedratt henne med en annen kvinne. En skjørtejeger. Hun er lojal mot sin mor, men elsker sin tyske far. Moren kalte han de verste ting, som Goebbels osv når hun ble sint på han. Da gjemmer hun seg i skapet. For en stillingskrig mellom foreldrene og attpåtil har hun ikke søsken som man kan snakke ut med! For en forferdelig oppvekst!

En gang blir hun med faren til Tyskland, det er faren hjemby i Sachsen på 1990 tallet, bare noen år etter at Berlinmuren falt. Hun selv er blitt voksen, forfatter, mor til to jenter og har samboer. Moren liker ikke at hun skal dra med faren til Tyskland, men da moren kan få passe jentene, da er det greit! Hun er verdens beste og snilleste bestemor.

Dette turen fortelles i nåtid med mange retrospektive tilbakeblikk på familien sin. Faren blir en annen på denne turen, han prater og er i sitt ess hele tiden. Han har et annet liv der, kjenner mange folk og er en mann mange liker og respekterer. Hvorfor er ikke moren med dit?

Hun, forfatteren forelsker seg på turen og hva skjer med henne? Det er tittelen på boka....

Sorry, Tove jeg syns den var litt rotete fortalt og tam. Jeg fikk ikke et godt grep på faren, kanskje han var for kuet av moren, han hadde ingen ryggrad hjemme. Moren fremstår sterk og myndig, men det fortelles lite konkret om henne, litt halvkvadede episoder bare. Fra hun var 45 år og ble bedradd brukte hun mye tid på å stelle seg, var hun bare alene?

Tematisk er det mye spennende her, men det skulle vært sortert litt mer og vært utbrodert litt mer noen steder. Der er fint med hint, her ble det litt for mye for meg!
Innimellom er det mange fine historier, særlig fra Tysklandsturen.


Oppleser av lydboka var Ingrid Vollan, ikke så veldig engasjert i teksten.
Lydboka varte i 7.t 20min
Utgitt 2014 på lydbokforlaget.no



Bilder tok jeg på Litteraturfestivalen på Lillehammer 2014, av Tove Nilsen som prøver å intervjuer Herbjørg Wassmo på siste bildet. De hadde det så gøy!

tirsdag 20. januar 2015

Marcel, gratulere med kokkefagbrevet!


I dag har jeg all grunn til å gratulere sønnen vår med fagbrevet i kokkefaget!
Jeg er skikkelig stolt av deg, Marcel!

Jeg hadde ikke klart å lage alt det fantastiske du fortalte om som var kravet! 
Lykke til med fagbrevet, det fortjente du!

GRATULERER!




mandag 19. januar 2015

Williams John " Stoner"




Stillferdig og et vakkert epos om en manns liv i USA på begynnelsen av 1900 tallet.

Den perfekte roman, er den blitt kaldt!
Jeg støtter det utsagnet fordi den har så mange kvaliteter i seg. Historien og Stoner opplevde en klassereise fra den kjærlighetsløse stille, lavmælte og melankolske jordarbeider familien og kom seg inn på Universitetet i Missouri i 1910 og ender opp som lektor og assisten-proffesor.  Spennende og skremmende å høre hvordan han ble stigmatisert og holdt nede der av overordnet leder.

Som 19åring kommer William Stoner til Universitetet for å studere landbruk, men midt i et obligatorisk  kurs i engelsk litteratur våkner han, han ble fanget i teksten.......
Livet blir ikke det samme og han begynner å studere litteratur. Hans intensitet og altoppslukende oppdagelse av litteraturen er spesiell. Stoner er en lavmælt og litt melankolsk mann, med få venner. Hele boka er melankolsk på sitt vakreste!

Stoner treffer en ung kvinne, Edith som han faller for og de gifter seg. Men etter bare noen mnd skjønner han at dette var et feiltrinn. Etter tre år finner Edith ut at hun vil ha et barn og da elsker de så ofte som mulig til hun blir gravid. Edith hadde lært om hvordan man skulle oppføre seg, merkelig dame.Grace blir født og det blir Stoner som må tar seg av henne, steller henne og gir henne kjærlighet. Edith har nok med seg selv!

Edith er en meget manipulerende og egosentrisk person som virker bipolar på meg. Hun regjerer og gjør som hun vil, og Stoner finner seg i dette. Hun manipulerer datteren Grace og faren mister kontakten med henne. Feks: "Edith kastet alle klærne Stoner hadde kjøpt til Grace, når moren var borte. De var ikke passende til en ung jente, som Grace! sier moren"

Stoner skyves ut av hjemmet, men blir mer og mer populær på universitetet, noe han ikke var i begynnelsen av sin lærer karriære. Det er kamp om å få være med på hans kursus. Der treffer han Cathrine, studenten som han får et forhold til, men han vil ikke gå fra Edith pga av Grace....
Så fantastisk at han fikk oppleve litt godhet og vakre ting med henne, tenker jeg!
Han har en gang tidligere fått en advarsel på universitetet, da han vil stryke en elev. Dette ble det store problemer av, pga Lomax vil at han skulle få stå! Så når dette kommer opp har ikke Cathrine noe annet å gjøre enn å dra derfra 10dager før semesteret slutter.
Snakk om markmisbruk, når han sier opp fordi han er syk får han beskjed om at hvis han fortsetter til høsten skulle han utnevnes til professor!

Boka skildrer et mannsliv fra 1900 tallets begynnelse og frem til han blir nesten 60år. Mye endres av holdninger og meninger. Det er tonen og fortellingen i hvordan vi forholder oss til hverandre som er essensen i denne boka. Stoner som jeg fikk sansen for, han var et godt menneske. Grace fikk ikke noe lykkelig liv, krigen dreper mannen hennes, men hun er så følelsens fjern som moren.

Boken er så vakker og den har surret i hodet mitt et par dager nå, den får deg til å se litt anderledes på noe og enhver.
LES DEN!
Dette er bare utrolig nydelig og for en fortelling.


John Williams f.1892-1994 født i Texas jobbet som professor ved universitetet i Denver. Han utgav romanen Stoner i 1965. Nå femti år etter er den utgitt på nytt og blitt en besteselger. Litt morsomt å  lese at den gangen den utkom var det bare såvidt den ikke ble refusert. 
Jeg har stått lenge på venteliste på biblioteket for å få låne denne, men det er enda tre mnd til den ble ledig, derfor lastete jeg den heller ned på svensk via Storytel.no.


Bjørn Granath er oppleseren (Svensk) med en mørk vakker røst som darrar, nydelig!
Tid 11timer og 20 min
Lastet ned fra storytel.no

Tips:
Les  Rose -Marie sin fantastiske omtale av boka, der er også link til mange andre som har lest boka.


søndag 18. januar 2015

Kunstbanken på Hamar med ny utstilling!



 "Arkivet" heter denne gruppen med smykkekunstnere, de er presentert nærmere under.

Jiri Havran viser en foto dokumentarutstilling over norske og nordiske vanntårn og stasjoner i salen.
Tone Myskja, har i hvelvet tre video som forteller historier.

Jon Balke hold konsert, med mange ulike lyder og instrumenter og spillte på tromme, glass osv

Disse smykkekunstnere har utstilling i kjelleren

 En helt spesiell utstillings konsept, med gamle møbler.    Hilde Dramstad, "hjemmover 2"

Putte H. Dal "Intimacy", readymades, messing

 Camilla Luihn "40 Steps from Home"

 Heidi Sand "De prater sammen. Men ordene går hver sin vei" oversikt


 Camilla Luihn "Be Kind to My Mistakes"

 En helt spesiell montering, som må sees!

Utstillingen står til 8.mars.


lørdag 17. januar 2015

Ildefonso Falcones "Fatimas hånd"


En bok om  historie, religion og med et topp aktuelt tema sett  i dagens religion situasjon!


Vi er i Andalusia i Spania år 1568. Dette er en roman om kampen mellom det mauriske folk, muslimene som hadde vært i Andalusia i 800 år og de kristne. Det utspant seg mange relgionskriger og det ender med at maurerne utvises fra Spania  på beg av 1600tallet. Boka handler også om kjærlighet, svik, løgn og familie, en vakker men veldig lang lydbok.

Hovedpersonen er Hernando, den blåøyde  Nassarren. Han ble unnfanget da kristne presten voldtok Aisja som ungpike. Dette var skandale og hun hadde få sjanser til å finne en mann. Faren hennes byttet henne bort mot to muldyr til Braim som ektet henne, men han har aldri likt eller akseptert Hernando, Nassarinnen og ser på han med et onde øyne og driver han hardt. Braim har ikke rent mel i posen og truer Hernando med å holde hemmelig alle hans forettnings hemmeligheter. Hans fire søsken får bo og spise inne, men ikke Hernando  han må leve med muldyrene. Moren elsker sin sønn og stikker til han kjærlige blikk og mat når hun tørr, Braim er ikke god han gir henne juling om han ser det.

Et av muldyrene i flokken heter Gamla og hun er meget intelligent og det skal vise seg at hun blir Hernando sin redning flere ganger.  Han har også en god venn i den muslimske Hamid som lærer han å be, om renselsen og bønnene.
De kristne er lederne og tyner muslimene i Andalusia området. De blir utsatte for voldsomme prøvelser om de forsøker å ikke komme til kirken, da er det rene torturmetoder som brukes mot maurerne. De ny rreligiøse som muslimene blir kaldt blir registrert hver gang.  Muslimene må gi avkall på sin religiøse tro.

De muslimske maurerne vil ha Granada og områdene i Andalusia skal bli muslimske igjen og de planlegger et kupp av byen. I desember 1568 slår de uventet til.  Alle muslimene kommer med  hodeplagg, pludderbukser og tildekket hår osv i tradisjonell maurisk stil. Mumfier mot kristne!
Hernando jobber i kirken, men han kan de muslimske bønnene og får gå fri. Han blir muldyrfører for muslimene.
Det utspiller seg voldsomme scener der nedslakting av muslimer gjøres foran kirka.Uff. her er det mye råskap med avkappinger av lemmer og det som verre er før de dør! Grusomt!
Historien om de 40 mennen alle over 10 år som måtte kle seg nakne og gå i kulden 1. juledag.......uff


Relgion, tenk hvor mye uhygge og drap den har forårsaket....
Det er så mye voldsomme scener i denne boka så man blir helt satt ut i perioder. Steker mennesker som griser på spidd på torget, ja da la jeg boka litt til side en stund, det var i høst og trengte noe annet mer lystig litteratur. Men, nå etter alt som har skjedd gikk jeg og  lånte digi boka på nytt og fortsatte.

Braim, stefaren som slår moren og seiner gifter seg med den 14år gamle jenta og sperrer henne inne og misbruker henne på det verste. Stefaren står bak alt det onde som skjer med Hernando, for han har kommet opp og fram.
Hernando blir tvunnet av kongen til å selge Isabel for 300 dukater for å få mat til kongens hester og hans muldyr og etterhvert havner hans selv som slave med fotlenker og er bevoktet døgnet rundt av Kapteinen.  Da den skadede ridderen blir fraktet til leieren må  Hernando ta seg av han. Da er saken klar "Dør ridderen, dør du" sier skipperen som ydmyker han på den verst tenkelige måte hele tiden. De to, Hernando og ridderen klarer å rømme....

Kristne som brutalt ydmyker de muslimske og de blir mishandlet til døde om de ikke angir andre som driver å holder den muslimske troen i hevd, eller skjuler muslimske dokumenter. Krigen mellom muslimer og kristne fortsetter. Der ei tykk bok så dette bare bruddstykker....noen fler...

Braim som fattig og for kommen holder på å dø i Marokko, med en avkappet arm. Men klarer å komme seg opp i verden og er tilbake i Spania for finne igjen Fatima og stesønnen for å hevne seg.........det gjør han.
Moren til  Hernando er fortvilet, alle er borte for henne, enten døde, solgt som slaver eller at hun ikke vil ha noe mer med dem å gjøre som tilfeldet er med Hernando. Han har blitt kristen og hun forbanner han og nekter å ha noe med han å gjøre.

Hernando treffer igjen Isabel ....... Hun er gift med en kristen dommer, men en dag blir de oppdaget så han forlater palasset deres og drar avgårde igjen.
Morisken Hernando skriver av de hellige skrifter.Han har reddet ridderen som viser seg å være/blir Hertugen i Cordoba der han lever i mange år i hans palass. Da er det kristendommen som rår og Hermanes får jobb med å lese, tolke og skrive hellige skrifter. Hernando skriver også av de muslimske bøkene.....
Alle muslimske gutter og menn skal kastreres, sier biskopen....

Hva kom først? De muslimske eller de kristne. Det plasserer  ut falske relikvier i en muslimsk moské som skal rives, for å vise at muslimsk tro er eldre enn kristendommen....
Hertugen forsvinner i et sjøslag ved Irland og Hertuginnen forlanger et sørgeopptog, der gjør moren Aisja voldsomt kaos når hun ser sin sønn  Hernando i toget. Hun er muslim og kastes i fengsel.

Hernando sitt store mål er å forene de to religioner, dette arbeidet jobber han intenst med. Han gifter seg med  en kristen jente, Rafuela i 1595, da er han 41 år og vi skjønner hvor sterkt de står på hver sin tro. De får fire barn, så skal alle muslimer ut av Andalusia. hvorfor, når de har vært der i 800år?
Alle voksne og barn over 6år  blir hentet på døra og fraktet vekk slik det gikk med over 20 tusen muslimer..... Rafuela drar etter, hun har ingenting å leve av............

Fatima som han var sikker på var død, dukker opp i Sevillia. Hun har en lang historie....og penger så han kan følge henne til Konstantinopel og bli fri. Da begge kvinnen/konene hans dukker opp må han velg.... og han gjør et fornuftig valg syns jeg.

Hernando viktige mål i livet er siden han blir mistrodd både av de kristne og morisker/ maurere/muslimer:
"De to religioner skal føyes isammen.  Det skal bare være en gud, men de kristne må vedkjenne seg de arabiske bøkene, vi tror på den samme gud hvor sloss vi...."

Denne lydboka varer i 35 timer, så her er det mye som skjer som ikke er nevt med et ord. En så litt for lang lydbok burde vært delt i to bøker, det blir for mye..og ikke minst å skal si noe om den, umulig!
Les den selv, for den er fantastisk i skildringene av alt, folk,historie, religion,  kostymer, skikker,landbruk, redskap, kalligrafi, trosretninger osv....

Jeg fikk en slik sympati for Hernando etterhvert, han var så god og for et familieliv fult av løgner og dritt han opplevde. En roman full av overflod, lidenskap, revansje , kamp for livet, kjærligheten, Barna, overlevelse, troen ja alt som tenkes kan........... det gikk bra tilslutt!



Lest utrolig nydelig av Anders Ribu, en fryd å høre på.
Lydboka tok 34 timer og 55minutter å høre eller som bok er den på 932 sider
Utkom på Lydbokforlaget .no i 2010

Noen bilder fra Andalucia slenger jeg med, fra juleferien i Andalusia 2010
:Ronda er et must når man er i Andalucia, dette er Spanias eldste hovedstad og ligger fantastisk til oppe i fjellene. Det var skumelt nok, utrolig bratt og svingete med bussvrak i elva nedenfor.
Ronda har denne fantastiske steinbroen som stod ferdig i 1793, etter 42 års byggearbeid.

Romerne gjorde denne byen til en festningsby, og gav den navnet Arunda. Men det var araberne/moriskene som tok den som sitt viktigste støttepunkt i Sør-Spania. Herskerslekten Omayidene utpekte den som hovedstad i fjellprovinsen Takurama. 

Med stor sans for skjønnhet og dramatisk utsikt bygde den mauriske sultanen og hans stormenn sine palasser helt på kanten av stupene. De arabiske bygårdene ble seinere overtatt av de spanske aristokratene.

Først på slutten av middelalderen, i 1485 ble Ronda gjenerobret av de kristne, under kongeparet Ferdinand og Isabella. Mye spennende historie og lese om dette i boka, dette var jo et veldig viktig sted.





Granada, Cordoba og Sevilla, der har jeg ikke vært så det får bli et reismål som er notert ned på min ønskeliste over steder jeg vil se.


fredag 16. januar 2015

Fargerike tulipaner


I dag er det tulipanens dag og jeg fikk disse vakre, håper de vil stå lenge!
Takk til Taiga -sisters!

torsdag 15. januar 2015

Edvard Hoem på Hamar





Edvard Hoem snakket om boka si "Slåttekar i himmelen" 

I dag var jeg på formiddags koseri med Edvard Hoem på Hamar Kulturhus. Der fortalte han om boka og hvordan han hadde jobbet med den. Spennende!
Jeg har lest/hørt lydboka hvor han selv leser og likte den utrolig godt. Han har så flott stemme.

Å høre og se han i virkeligheten er jo morsomt for han har masse selvironi og fortalte mange scener om hvordan han jobber med denne boka. Boka brukte han faktisk ni år på, for han har skrevet mye annet innimellom om Bjørnson osv. Slåttekar i himmelen handler jo om hans oldefar og han brukte utrolig mye tid på å få dette så riktig som mulig. Han ville prøve på å skrive en bok med noen fakta opplysninger og litt fantasi.
Han har vært flere ganger i Dakota i denne perioden og der var det sannelig mange gravsteiner med navnet Hoem på, sa han og smilte. Flere av navnene har han brukt er navn fra disse, for det er en roman han har skrevet. Noen navn er reelle og Gjertine er ei slik jente som var leselysten og oppvakt jente som var skarp i kantene og uttalelsene sine som ungjente. Historien om da hun gikk for presten er sann.

Han leste fra begynnelsen av boka der de to unge møtes på kaia, Nesje og Serinna og ser fiskerstimen, en perfekt intro som det måtte bli noe mer ut av som han sa og det ble det jo. Ekteskap, fire barn og mye slit. Hans oldefar fikk faktisk kjøpt stedet da han var 60 år gammel, men måtte selge det da han var 63 år.

Noe er helt fri dikting, mens mye er veldig sant, f.eks: navn og dato på fødsel osv er dokumentert fra kirkebøker, utvandring- protokoller og Agentprotokoller med bilder av båtene og overfarten godt beskrevet. Det var faktisk 500 tusen mennesker som utvandret via England til Quebec.

Denne boka ble som en mani, han ville vite hva alt kostet i 1885. f.eks: hva kostet et seletøy?
i etterkant fikk han vite at han har operert med riktige tall på den artikkelen. 6 dollar kostet en fabrikkprodusert sele i USA, mens en håndlaget måtte "salmakeren" ha 10 dollar for og det gikk jo ikke.

Tittelen til boka hadde han ferdig i lang tid før han viste hvordan boka skulle ende. En utrolig vakker, poetisk bok og slekt, slit, kjærlighet, lengsler og flotte portretter.

En hyggelig og anderledes formiddag på biblioteket!


mandag 12. januar 2015

Guillou Jan "Mellom rødt og svart"




3. bok i  serien om Lauritzenbrødrene, en historisk romanserie.

Dette er tredje boka om Lauritzen brødrene. De tre brødrene møttes i 1919 i Berlin, der sluttet bok nr to. Den første var om oppvekst på Osterøy og Bergen, hvordan de utdanner seg og ble brobyggere og utøver faget på ulike steder i verden. Denne boka fikk navnet Brobyggerne, den var fantastisk flott.
Den andre boka legges handlingen til London og Sverres liv i kunstnermiljøet der. Den fikk navnet Dandy og den handler om kunstnerlivet og hans vennskapskrets i London. Denne boka var ikke så spennened, men den hadde visse kvaliteter ved at det var oversiktlig og godt fortalte historisk beretning over kunst og kulturhistorisk stiler, trekk, syn og liv fra den gang på begynnelsen 1900.

I denne tredjeboka har vi kommet til 1923, Lauritz og Ingeborg flykter fra Bergen med med sine fire barn til Saltsjøbaden utenfor Stockholm, under første verdenskrig. Lauritz er direktør, Ingeborg er hans tyske kone og legen. Harald eldstegutten hadde vært utsatt for voldsom mobbing pga moren og tyskerhatet, og de så seg nødt til å flytte og valget falt på Sverige.

Oscar hadde stor rikdom og er gift med tyske Christa, de har tre barn og bor herskapelig i Berlin. Der er det stor valutakrise og pengene er ingenting verd, så vanlige folk må selge kunst og det de har for å kjøpe mat. Harald 14år flytter inn hos onkelen, sønnen til Lauritz. Onkelen får noe å bryne seg på når han blir oppsøkt av en politimann og han blir klar over at Harald har blir med i en høyre ekstrem gruppe.

Sverre bor også i Berlin og jobber i reklamebransjen, noe som virkelig har blitt populært og han tjener også mye penger. Han kommer ikke over at kjæresten Albert ble drept og Sverre måtte dra fra alt i England. En dag forteller han svigerinnen Christa om sitt liv som kunstner og bohem i England, da ser hun mer positivt på han. Sverre  fortsetter på kveldene med sitt kunstnerliv og Berthold Brecht setter opp Tolvskillingsoperaen i Sverres teatersalong.

Alle tre brødrene møtes og er med på regattaen, Saltsjøbaden - Kiel. De drikker seg fulle etter å ha vunnet to pokaler. Der møter Harald tyskeren Herman Gøring, som invitere Harald til en flytur, men kommer Harald til flyvåpenet, nei det måtte bli marinen for han......

Det går noen år og krigen nærmer seg med stormskritt. Harald har blitt SSmann og Gøring har blitt til "onkel Hermann". Historien videre om han kan bli spennende å følge i neste bok....

Laurits sin datter Johanna, får en nazist som sensor til studenteksamen i Sverige og vi skjønner at det begynner å stramme seg til. Hitler er på veg....
Nazistene herjer og Sverre må i en vanskelig sak bruke nevøen Harald som jobber hos Gøring som referanse på hvem han er på en grensekontroll.Vi nærmer oss 2. verdenskrig med raske skritt og konfliktene står i kø, hvilken side man står på. Sverre som er homoseksuelle hører skrekkelige historier, så det drar seg til.

Lauritz og Christa rømmer landet, da de får vite noe av svigerfaren at de hadde jøder i slekta. Christa vil ikke tro dette og nekter å fortelle dette til barna. Hun går inn i en depresjon

Boka avslutter ved at 2. verdenskrig bryter ut....

Boka er ikke så spennende og informativ som de to første syns jeg, de var hadde noe mer å gi. Eller er det meg som har hørt/lest for mye krigshistorie for tiden?
Nå sitter jeg egentlig bare å kjeder meg innimellom, det blir litt mye beskrivelse av dagliglivet. Siste del av lydboka reddet boka.
Guillou er flink til å infiltrere kjente personer med navn i historien så derfor er det lett å kjenne igjen begivenheter. Beskriver av motebildet, trender og stiler er flott. Det skal han ha!

Skal dette bli en serie som går opp mot vår tid, må han legge mer spennende nytt eller historisk stoff i det. Eller hopper jeg av serien.....


Lest av Halvard Djupvik
tid ca 12timer
lastet ned fra Storytel.no

lørdag 10. januar 2015

Hoffeng Sissel "Coco Chanel"


 Fattig jenta som forandret motehistorien og ble et moteikon!

Hun er regnet som en av århundrets mest berømte og viktige kvinner. Hun var Lady Gaga før Lady Gaga og Madonna før Madonna, som det står i boka!

Hvorfor? 
Jo, hun brøt alle regler, hun kastet korsettet. Coco gikk ut i sola og fikk fregner på nesa og brukte bukser som en mann, til og med herre vest til. Klippet håret helt gutte kort og ville at alt skulle være enkelt. Hattene skulle dengang være som store bløtekake på hodet, hun laget små pille eskehatter med enkel pynt. Coco var hip og gav blanke i hva folk mente om henne, hun var dyktig til å i scene sette seg selv og fikk beundrende blikk fra begge kjønn for sitt frisinnethet. Hun hadde mange elskere og skulte aldri dette, men sin egen bakgrunn skulte hun godt!

Hun prøvde hele sitt liv å holde sin fattige barndom skult og diktet opp at faren var emigrert til Amerika. Det er aldri noen i slekten som har uttalt seg om hennes bakgrunn. Hun løy og fortalte fantastiske historier om at hun var en ektefødt borgerlig bohem og kunstner.

Bakgrunnen hennes:
Gabrielle  Bonheur Chanel ble født 19. aug 1883 på fattighuset i Saumur i Nord Frankrike. Foreldrene var  omreisende fattige mennesker og da Gabrielle var bare seks år, døde moren. Faren kjørte henne og de to andre søstrene til et katolsk barnehjem og leverte de der, han kunne ikke dra rundt i vogna på alle barna. De tre brødrene kunne jobbe for seg, så de ble plassert rundt om til bønder. Gabrielle sin far sa at han skulle komme å besøke dem, men hun så han aldri mer.

Hun lærte og sy i klosteret og lærte nøyaktighet.  Det enkle formspråket og enkelhet i dekoren i klosteret som besto av enkel geometriske utsmykninger ble hennes stil. Coco brukte dette enkle formspråket videre i sine kolleksjoner, også kontrastene svart- hvitt. 

Da Gabrielle var 18 år kom hun på kostskole og traff igjen halvsøsteren Adrienne. Hun fikk Coco til å bli med til tanten som elsket hatter og der omarbeidet de hattene hennes.  De to halvsøstrene ville så gjerne bli kabaretsangere og opptrådde på pub i byen med selvsydde kostymer, men det ble ingen suksess.

Det var der Coco fikk navet Coco ettter sangen "Hvem har sett Coco", sang om en hund. Der traff hun  den rike Etinne Balsan, som hun flyttet inn hos. Der boltret hun seg i hans garderobe og redesignet hans klær og brukte de selv.
Det var der hun kom i kontakt med mange rikfolk som hun sydde hatter til. Hun traff også sitt livs store drømmemann/kjæreste og hjelper på jaktslottet til Balsan. Det var Boy Capel som hjalp henne i gang økonomisk med hattebutikken som hun startet i 1912, Paris . Coco elsket Boy over alt på jord og når han døde i en bilulykke 1919 syns hun livet ikke var til å leve.

Coco var en levekvinne og fant stadig nye rike elskere. Hun designet, sydde kostymer og enkle klær for rikfolk. En dag fant hun ut at "De som handler hos meg, kjøper ikke bare et plagg, men en livsstil". Alle hadde ikke råd til å kjøpe henne kreasjoner så derfor fant hun ut at en Parfyme kunne være fint å satse på.

Chanel nr 5 ble lansert 1921 og ble den ledende parfymen i hele verden.  Vi kjenner jo alle utsagnet til Marylin Monroe: "Jeg har på meg bare Chanel nr 5 når jeg går til sengs".

Coco sine foreninger gikk strålende helt til hun rotet seg bort i en nazist under krigen, det likte ikke folk og sluttet å handle hennes klær. Hun bosatte seg i Sveits, men i 1954 åpnet hun igjen med en stor motevisning i Paris. Det ble en fiasko, "New look"  fra Dior var det hett da. Men, Coco dro til USA med kolleksjonen og den ble godt mottatt der. Den rosa drakten Jaquline Kennedy hadde på nå Kennedy ble skutt var en Coco-drakt.

Først på 60 tallet ble den enkle Coco stilen igjen populær i Paris, da var Coco over 70 år. Hun var sliten og hadde giktsmerter, men arbeidet helt til sin siste dag. Den 10 januar 1971 tok hun en morfinsprøyte og døde.

Chanel-drakten kommer stadig på mote igjen og igjen. Karl Lagerfeldt overtok som sjefsdesigner hos Chanel i 1983 og var der til 2013 (tror jeg). Chanel er fremdeles et ledende motehus, med den Lille Sorte, det enkle snittet og Chanel-drakten.


Sissel Hoffengh, forfatteren:
Skriver om norsk klesdesign for Oslo Fashion Week Magasin og fikk heder med "beste motejournalist pris 2009". Ellers jobber hun i Dagsavisen som trend, portrett journalist.
Boka er utgitt på Gyldendal, serien Ikon, 103s,utgitt 2011
Boka har jeg kjøpt selv




To av de tre filmene som ble laget om Coco for noen år siden, de er fine filmer!
Den siste heter Coco og Igor Stravinskij.


Noen av produktene vi aldri glemmer, som Coco står bak!

Jeg har naturligvis laget et smykke til CC, Klikk på lenka så kommer du til min  kunsthåndverker hjemmeside  dedikert til Coco Chanel.

torsdag 8. januar 2015

Anne Franks dagbok


En sterk bok av en viljesterk ung jente.

Noen ganger er det så vakkert å høre på en så fantastisk roman på lydbok. Den er så trist men, samtidig så ærlig og fantastisk fortalt. En stor klassiker som jeg har lest mange ganger, sett på teater og film. Men man blir like rørt hver gang.
Denne gangen har jeg hørt romanen fordi jeg skal hedre henne med et smykke og må få inspirasjon og se for meg hvordan hun levde. Å høre en boka sittende og suldre med skisser samtidig som lydboka går er for meg en fantastisk inspirasjon. Dette er jo en forferdelig historie, men drømmene til Anne kommer så flott frem. De hadde planlagt lenge å gå i dekning for nazistene, men så blir søsteren innkalt til tvangsarbeid i Tyskland den 1.juli 1942. Bare noen dager seinere er de i skjul i bakbygningen i Prinsengracht 263, i Amsterdam. Det er i bakbygningen til far, der henne dagbok ble skrevet over en to års periode.

14 juni 1942 får Anne en dagbok i fødsels dagspresang på sin 13års dag. Det blir boken "Kitty" som hun betror seg til og forteller hvordan de hadde det der. Hvordan de levde, kranglet, hva de spiste, hvordan man oppførte seg, hvordan de går hverandre på nervene og alle drømmene Anne har. Hun skulle gi ut bok og bli journalist nå krigen ble slutt, det var hun sikker på.

Anne Frank satt i bakbyningen som tilhørte Otto Franks kontorbygning i to år, sammen med 7 andre jøder. Se bildene her
Det var hennes mor Edith, far Otto og søster Margot. Familien Van Daan, her og fru og sønnen Peter, 3år eldre en Anne. Dusser var siste mann som ankom seinere og han måtte dele rom med Anne. Han var en sær og lite medgjørlig mann på 53år, så de kom ikke godt overens. Hun ofret seg for å ikke trå han på tærne, mens han ikke firte på noe. De hadde noen kamper!

Anne er syndebukken i huset og var høylytt, energisk og veldig engasjert når noe engasjerte henne, sier hun selv. Herr og fru Van Daan var nok verre, de kranglet og skjente på alle og sønnen Peter hadde det nok ikke bra, men Anne ble venne med han etterhvert. Han har også med katten sin.

Vi ser en veldig veslevoksen jente som har sine meninger og er i opposisjon til moren spesielt. Hun respekterer ikke moren, mens faren er hennes gode venn. Iallfall mesteparten av tiden.
De lever i et uvisse og det er stadig innbrudd der. Det er de 4 ansatte på kontoret som er hjelperene deres og skaffer de mat og annet nødvendig.

4. august 1944 blir de tatt og fraktet bort av det grønne politiet og nazistene. Noen hadde angitt dem, ingen vet hvem. En av hjelperne, Miep var å henter dagboka etter at alle var fraktet bort og tok vare på den.
Faren Otto er den eneste som overlever og utgir boka. Det var gjennom et brev fra en medfange at faren fikk vite at Anne og Margot var døde. De døde ca 2 mnd før freden i Bergen-Belsen april 1945 av tyfus.

Anne skriver i dagboka og sier at :" tenk om noen finner den dagboka når krigen er over, vil de ikke skjønne hvordan vi har hatt det her". Det er sant!
Det er helt umulig for meg å fatte dette, selv om jeg har lest og sett ganske mye historie fra 2. verdenskrig og jødeutryddelsen så rører denne historien meg.

En vanlig tenåring, hennes tanker,drømmer og lengsler og forventninger til fremtiden skrevet av Anne Frank og utgitt etter krigen, men farens tillatelse.
Lest av Ann Jones, 8 timer  og 46 min, hun leser denne boka veldig bra!
Utgitt på lydbokforlaget



Noen bilder fra jeg var på Anne Frank museet i april 2014, Amsterdam.
Det var ikke lov å ta bilder der, så disse et tatt av plakatene i butikken.

Anne frank sitter å skriver, her ser vi hvordan huset ligger i forhold til de andre husene i kvartalet.

Plakat som viser huset hun og familien bodde i.


Hvordan jeg jobbet, ja da må du se på min side Ingun Kleppan . 
 Det ble et nytt smykke i prosessen



Les om prosessen frem til hvordan den ble slik HER Der ligger også flere bilder.






mandag 5. januar 2015

Flinke elever som nå må få vikar!

Elevene våre i 2kl. Design-Tekstil vant 4 premier på første messa de deltok på i Ungdomsbedrift.
De fikk førstesiden og dobbeltside omtale, det må man si er bra!
Ganske stolte elever og lærere!

Den siste torsdag før jul hadde vi motevisning med elevarbeidene fra DH og 2kl Design-Tekstil i festsalen på skolen!
Her kommer noen eksempler!

Skrekk og gru var tematikken!
Elevene i 2D-T bestemte alt selv tematikk, stil, hår, sminke, musikk og regi.

Design Håndverkelevene viste Hette-gensere de hadde sydd i PTF timene sammen med meg, her er noen eksempler!

Alle de andre klærne har 2kl Design Håndverk laget.
Skjørt startet vi skoleåret med, de konstruerte og sydde drømmeskjørtet sitt!

Boberjakker er inn i år!

Overdeler
Julekjoler og rette kjoler har de sydd

Roser til alle etterpå ved avd. leder!
Takk til alle de flotte modellene som stilte opp!

Nå skal jeg ha noen uker permisjon for å jobbe med Den kulturelle skolesekken og jobbe mot to utstillinger.
Jeg gleder meg og i dag er første dagen med egen tid!
YES, jeg er igang!